multimex
Wino z porzeczek białych lub czerwonych
przepis
Owoce porzeczek najlepiej (poza winogronami) nadają się na wino – dobrze oddają sok, atwo fermentują, samoczynnie się klarują. Fermentację początkową można przeprowadzić w miazdze.
10% |
14% |
18% |
||
moszcz z porzeczek |
litrów |
10,00 |
10,00 |
10,00 |
cukier |
kg |
4,50 |
6,50 |
6,50 |
cukier |
litrów |
2,80 |
4,00 |
4,00 |
woda |
litrów |
17,20 |
16,00 |
10,00 |
Razem: |
litrów |
30,00 |
30,00 |
24,00 |
Drożde – porzeczki czerwone:
Bordeaux, Burgund, Malaga, Madeira
Drożde – porzeczki białe:
Sauternes, Sherry, Tokay