multimex

Wino Polak Potrafi

przepis

Nasi rodacy bywający w krajach arabskich podzielili się z nami doskonałym przepisem, jak zrobić wino w warunkach szczególnych – przy braku odpowiednich owoców i warunków technicznych – pomijając inne, typowe dla tamtych rejonów ograniczenia.
Chodzi o wino z soku wingronowego, sprzedawanego w kartonach do celów spożywczych. Koniecznie sok, nie żaden „napój”, bo one tylko stały koło soku. Najlepsze jest z soku z winogron czerwonych, czasem dostępnego w dużych, krajowych sieciach handlowych i supermarketach. Stosując sok z winogron białych również uzyskuje się bardzo ciekawe efekty. Powstaje wino dosyć mocne, ciężkie, deserowe, czerwone lub białe.
Na 20 litrów wina potrzebne jest: 12 litrów soku, 3 kg cukru, 6 litrów wody, drożdże, pożywka, dymion, rurka fermentacyjna itp.