multimex
Wino Polak Potrafi
przepis
Nasi rodacy bywający w krajach arabskich podzielili się z nami doskonałym przepisem, jak zrobić wino w warunkach szczególnych – przy braku odpowiednich owoców i warunków technicznych – pomijając inne, typowe dla tamtych rejonów ograniczenia.
Chodzi o wino z soku wingronowego, sprzedawanego w kartonach do celów spożywczych. Koniecznie sok, nie żaden „napój”, bo one tylko stały koło soku. Najlepsze jest z soku z winogron czerwonych, czasem dostępnego w dużych, krajowych sieciach handlowych i supermarketach. Stosując sok z winogron białych również uzyskuje się bardzo ciekawe efekty. Powstaje wino dosyć mocne, ciężkie, deserowe, czerwone lub białe.
Na 20 litrów wina potrzebne jest: 12 litrów soku, 3 kg cukru, 6 litrów wody, drożdże, pożywka, dymion, rurka fermentacyjna itp.
Naczynia i wszystkie przyrządy koniecznie wyparzyć wrzątkiem, najlepiej tuż przed użyciem. Wodę z cukrem przegotować, dodać sok (jest już spasteryzowany), po ostygnięciu całości dodać matkę drożdżową (do czerwonych np. Malaga, do białych np. Sherry) i pożywkę. Wlać całość do dymiona, zatkać rurką fermentacyjną (korkiem z waty itp.). Po miesiącu ostrożnie ściągnąć wino znad osadu, przelać do czystego (i wyparzonego) dymiona, pozostawić na kolejny miesiąc. Po tym okresie (łącznie 2 miesiące) wino jest sklarowane i gotowe do konsumpcji. Ma bardzo ciekawy smak, niezłą moc (ok. 14-16 %) i (zwłaszcza wino czerwone) znaczne walory zdrowotne.
Koszty: 12 litrów soku x ok. 4 zł = ok. 48 zł, 3 kg cukru x ok. 3,5 = 10,50 zł. Razem nie więcej niż 60 złotych. Otrzymujemy z tego 20 litrów niezłego, prawdziwego wina, czyli po ok. 3 zł za litr.
Produkcję wina Polak Potrafi polecamy szczególnie w okresie zimowym, kiedy brak jest odpowiednich owoców, jak również w lecie – wszystkim tym, którzy nie chcą się bawić w ich obieranie, mycie, wyciskanie itp. Uzyskacie niezłe winko, nie żaden toksyczny Uśmiech Sołtysa. Polecamy, przepis sprawdzony!