multimex
Wino z rodzynek
przepis
Rodzynki są bardzo dobrym, tradycyjnym surowcem na wina różnego rodzaju.
12% |
16% |
17% |
||
rodzynki |
kg |
1,00 |
1,50 |
2,50 |
cukier |
kg |
1,70 |
1,90 |
1,60 |
cukier |
litrów |
1,00 |
1,20 |
1,00 |
kwasek cytrynowy |
g |
40,00 |
40,00 |
35,00 |
woda |
litrów |
9,00 |
9,30 |
9,50 |
Razem: |
litrów |
11,00 |
12,00 |
13,00 |
Można nie dodawać drożdży winnych
Jednak uwaga na jakość surowca, bo jak pisze do nas Pan Andrzej z Łodzi:
„Rodzynki obecne na rynku to już nie te z przed wielu lat. Od dawna do konserwacji rodzynek używa się kwasu siarkawego, co w normalnych warunkach uniemożliwia rozwój (namnażanie) drożdży.
Roztwór cukrowy z rodzynkami wpierw pokryje się pleśnią, a następnie spróbuje fermentować, zwykle skończy się na fermentacji octowej (w dużym skrócie).”