multimex
Wino z ryżu
przepis
Ryż – 2,5 kg, cukier 2,5 kg, 8 litrów wody, można dodać rodzynki w ilości ok. 10 dag. Dobrze jest dokwasić kwaskiem lub sokiem z cytryny. Fermentować ok. 15 dni. Można dobarwić. Pozostawić do sklarowa
Przepis szczegółowy na 10 litrów wina o mocy ok. 15% alkoholu: zalać 5 litrami wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, dodać 50 g kwasku cytrynowego (lub sok z ok 5 cytryn) oraz ok 20dkg rozdrobnionych rodzynek.
Przemarznięte owoce (3,5 kg) opłukać, rozgnieść na miazgę. Zalać 2 1itrami wrzącej wody, zamieszane pogotować, schłodzić, dodać matkę drożdżową. Po 2 dniach odcisnąć moszcz, zlać przez gazę do butli z rurką fermentacyjną. Kiedy fermentacja osłabnie dodać syrop z 0,5 kg cukru i 0,25 l wody. Po kilku dniach operację z syropem powtórzyć. Młode wino zlać, ewentualnie doprawić i pozostawić aż dojrzeje.